Bekijk ook onze Kerst recepten

home | Wat is pasta? | Zelf pasta maken
 
Basisrecept maken
Spaghetti maken
Tagliatelle maken
Tortellini maken
Ravioli maken
 
| Pasta Recepten

Zelf ravioli maken

Ravioli is netzoals tortellini een pasta met een vulling. Het schijnt dat de naam ravioli komt van het Genuese rabioli, wat restant betekent. De vulling zou oorspronkelijk gemaakt worden van overblijfselen van andere maaltijden. Andere claimen dat het afgeleid is van het woord ravvolgere wat inpakken betekend. Het zijn relatief grote pasta die gevuld wordt met vlees, vis, kaas, groente en paddestoelen. Door de raviloli te vullen met luxe ingredienten krijgt het een exclusief en verrassend karakter. Ideaal om familie of vrienden een heerlijke maaltijd mee te bezorgen.

 

 

ravioli_makenIngrediënten voor 4 personen

- 400 gram basisdeeg

- pastamachine

- scherp mes

- grote pan

- 1 theelepel zout

- 2 liter water

 

Voor de vulling:

- 300 gram spinazie

- 150 gram ricotta

- 1 ei

- 1 eetlepel parmezaanse kaas

 

 

Zorg dat je pastameel van durum tarwe en verse eieren gebruikt. Alleen dan wordt de pasta écht het lekkerste. Daarbij helpt het ook om een kwalitatief goede pastamachine te gebruiken.
Maak eerst het basisdeeg. Als dit klaar is kan je het wegleggen in de koelkast afgedekt met bijvoorbeeld een stukje houshoudfolie of in een plastic zakje. Dit is noodzakelijk omdat je met rauwe eieren werkt.

 

Vulling bereiden

Als voorbeeld gebruiken we een traditionele vulling met spinazie, ricotta en parmezaanse kaas.
Was de spinazie. Gaar de blaadjes 5 minuten in net niet kokend water. Laat ze goed uitlekken / knijp ze een beetje uit. Hak ze fijn. Klop de ricotta in een kom heel glad en roer de spinazie erdoor. Voeg het ei en de parmezaan toe. Breng met zout en peper op smaak en roer het geheel nogmaals glad. Zet de vulling afgedekt in de koelkast terwijl je het deeg gaat uitrollen.

 

Uitrollen

In deze omschrijving gaan we er vanuit dat je een pastamachine gebruikt. Met de hand pasta rollen en snijden kan natuurlijk prima met een deegroller en een scherp mes maar dat is een behoorlijk karwei.

 

Snijd de bonk deeg in stukken die ongeveer zo groot zijn als een groot ei. Leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bloem een stuk deeg in en kneed er een plat broodje van.

 

Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg onstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. Het lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner. Gebruik voor ravioli de dunste stand. Zo wordt de ravioli elegant en niet te zwaar. Dit kan je natuurlijk aanpassen naar je eigen persoonlijk voorkeur. Bedenkt wel dat de pasta nog opzwelt tijdens het koken.

 

Bebloem de lap deeg en vouw het een paar keer dubbel. Leg het afgedekt weg zodat het niet te veel uitdroogt. Wees zorvuldig met bloemen anders plakt het deeg weer aan elkaar en dat is zonde van je werk. Voor raviloli mag het deeg niet te droog worden, anders plakt het niet meer aan elkaar.

 

Vullen - Zelf snijden

Neem een deeglap en vouw hem dubbel. Snijd de lap door op de vouwrand zodat er twee stukken ontstaan van gelijke grootte. Leg op één helft in denkbeeldige vierkanten een klein hoopje vulling. Leg de de andere helft er overheen. Je kan nu een aantal dingen doen:

  • Snijd de vierkanten uit met een scherp mes en druk de randen dicht met je vingers of een vork. Laat niet té veel rand over want dat is niet lekker.
  • Druk de ravioli uit met een ravioli stamper. Deze is in de betere kookwinkel te koop.

 

Vullen - de ravioli vorm

 

Gebruik een speciale ravioli vorm. Dit is vaak een stuk metaal met holtes en gekartelde randen. Neem een deeglap en vouw hem dubbel. Snijd de lap door op de vouwrand zodat er twee stukken ontstaan van gelijke grootte. Leg één helft op de ravioli vorm. Vul de holtes met vulling. Leg de tweede helft er overheen en rol met de deegroller de ravioli dicht. Zo heb je in één keer een hele hoop ravioli gemaakt.

 

Koken

Het koken is heel eenvoudig. Zorg dat je een grote pan met 2 liter kokend water klaar hebt staan waar één theelepel zout aan toe is gevoegd. Leg de ravioli voorzichtig in het water zodat ze niet openbreken. De pasta is vrij snel klaar, afhankelijk van je vulling. Let op: het kookt heel snel over! Ga d'r vanuit dat als de pasta boven komt drijven dat de ravioli gaar is. Proef er voor de zekerheid eentje. De vulling moet gaar zijn en pasta moet "beetgaar" te zijn, oftewel el dente.

 

Opdienen

Giet de ravioli af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Dien de ravioli op in een voorverwarmde schaal. Het nadeel is dat pasta altijd vrij snel afkoeld. Omdat ravioli van zichzelf al vulling heeft wordt het minder vaak overgoten met een saus. Meestal is een beetje olijfolie en kaas voldoende.

 

 

 

Bron: pastamaken.nl

Advertenties:

 

 

© 2022 PastaReceptenVandaag.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Links - Partners - Contact