Bekijk ook onze Kerst recepten

home | Wat is pasta? | Zelf pasta maken
 
Basisrecept maken
Spaghetti maken
Tagliatelle maken
Tortellini maken
Ravioli maken
 
| Pasta Recepten

Zelf spaghetti maken

Spaghetti is toch wel één van de bekendste soort pasta uit de italiaanse keuken. Het is een lintpasta, net zoals tagliatelle. Door de dunne sliertjes heeft spaghetti iets minder "bite" dan de dikkere tagliatelle. Ook mengt het iets makkelijker met een eventuele saus. Spaghetti maken met een pastamachine is wél nagenoeg hetzelfde als het maken van tagliatelle. Voor spaghetti gebruik je een fijnere snijstand en plakt wat makkelijker aan elkaar.

 

 

spaghetti_makenIngrediënten voor 4 personen

- 400 gram basisdeeg

- beetje bloem

- pastamachine

- scherp mes

- grote pan

- 1 theelepel zout

- 2 liter water

 

Zorg dat je pastameel van durum tarwe en verse eieren gebruikt. Alleen dan wordt de pasta écht het lekkerste. Daarbij helpt het ook om een kwalitatief goede pastamachine te gebruiken.
Maak eerst het basisdeeg. Als dit klaar is kan je het wegleggen in de koelkast afgedekt met bijvoorbeeld een stukje houshoudfolie of in een plastic zakje. Dit is noodzakelijk omdat je met rauwe eieren werkt.

 

Uitrollen

In deze omschrijving gaan we er vanuit dat je een pastamachine gebruikt. Met de hand pasta rollen en snijden kan natuurlijk prima met een deegroller en een scherp mes maar dat is een behoorlijk karwei.
Snijd de bonk deeg in stukken die ongeveer zo groot zijn als een groot ei. Leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bloem een stuk deeg in en kneed er een plat broodje van.
Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg onstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. Het lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner. Voor spaghetti is de één of twéé na dunste stand prima. Maar je kan dit natuurlijk aanpassen naar je eigen persoonlijk voorkeur. Bedenkt wel dat de pasta nog opzwelt tijdens het koken.
Bebloem de lap deeg en vouw het een paar keer dubbel. Leg het afgedekt weg zodat het niet te veel uitdroogt. Dit is niet persé nodig als je snel werkt. Wees zorvuldig met bloemen anders plakt het deeg weer aan elkaar en dat is zonde van je werk.

 

Snijden

Als je alle deeg tot lappen hebt gedraaid wordt het tijd om ze door de pasta snijder te halen. Gebruik de stand voor spaghetti (die met de kleinste gaatjes). Snijd de lange lappen deeg in lengtes die jij lekker vind om te eten. In tegenstelling tot gedroogde pasta kan je dit nu lekker zelf bepalen! Voer de gesneden stukken deeglap door de snijder. Na twee of drie lappen strooi je een beetje bloem over de spaghetti heen en werk je het met je handen een beetje los. Op deze manier plakt het niet aan elkaar en kan je de spaghetti best even laten liggen todat je het gaat koken.

 

Koken

Het koken is heel eenvoudig. Zorg dat je een grote pan met 2 liter kokend water klaar hebt staan waar één theelepel zout aan toe is gevoegd. Strooi de pasta in het water en roer het door zodat het niet aan elkaar kleeft. De pasta is heel snel klaar. Let op: het kookt heel snel over! Als de slierten boven komen drijven zijn ze klaar. Proef even voor de zekerheid. De pasta dient "beetgaar" te zijn, oftewel el dente.

 

Opdienen

Giet de pasta af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Dien de pasta op op een voorverwarmd bord. Het nadeel is dat de pasta namelijk vrij snel afkoeld. Vergeet niet bij het overgieten van de saus éérst de kaas over de pasta te strooien en dan pas de saus. Hierdoor smelt de kaas goed en geeft het extra smaak af.

 

 

Bron: pastamaken.nl

Advertenties:

 

 

© 2022 PastaReceptenVandaag.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Links - Partners - Contact