Bekijk ook onze Kerst recepten

home | Wat is pasta? | Zelf pasta maken
 
Basisrecept maken
Spaghetti maken
Tagliatelle maken
Tortellini maken
Ravioli maken
 
| Pasta Recepten

Zelf tortellini maken

 

Tortellini is net zoals ravioli een pasta met een vulling. Over het onstaan van tortellini bestaan legendes en mythes. Maar een ding is zeker: tortellini is een heerlijke pasta. Een traditionele vulling is die met kaas óf met kalfsgehakt, rauwe ham en mortadella. Overgoten met een simpele tomatensaus maakt dit een heerlijk gerecht.

 

 

tortellini_makenIngrediënten voor 4 personen

- 400 gram basisdeeg

- 150 gram vulling

- pastamachine

- scherp mes

- grote pan

- 1 theelepel zout

- 2 liter water

 

Voor de vulling:

- 25 gram roomboter

- 50 gram kalfsgehakt

- 80 gram rauwe ham

- 40 gram mortadella

- 1 ei

- 2 eetlepels parmezaanse kaas

 

 

Zorg dat je pastameel van durum tarwe en verse eieren gebruikt. Alleen dan wordt de pasta écht het lekkerste. Daarbij helpt het ook om een kwalitatief goede pastamachine te gebruiken.
Maak eerst het basisdeeg. Als dit klaar is kan je het wegleggen in de koelkast afgedekt met bijvoorbeeld een stukje houshoudfolie of in een plastic zakje. Dit is noodzakelijk omdat je met rauwe eieren werkt.

 

Vulling Bereiden

Bereid eerst de vulling voor de tortellini. Pas op dat je niet te veel maakt want dat is zonde. Zet de vulling even afgedekt in de koelkast terwijl je het deeg gaat uitrollen. Als voorbeeld gebruiken we een gehakt vulling.
Smelt de boter in een pannetje, doe er de gehakt bij en bak het op hoog vuur bruin: goed roeren! Schep het in een kom en laat het afkoelen (bv in de koelkast). Hak de rauwe ham en mortadella fijn. Als je geen mortadella kan krijgen laat het dan weg. Roer de rauwe ham, mortadella, kaas en ei door het gehakt. Laat het even afkoelen in de koelkast. Op deze manier onstaat een stevig mengsel.

 

Uitrollen

In deze omschrijving gaan we er vanuit dat je een pastamachine gebruikt. Met de hand pasta rollen en snijden kan natuurlijk prima met een deegroller en een scherp mes maar dat is een behoorlijk karwei.
Snijd de bonk deeg in stukken die ongeveer zo groot zijn als een groot ei. Leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bloem een stuk deeg in en kneed er een plat broodje van.
Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg onstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. Het lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner. Gebruik voor tortellini de dunste stand. Zo wordt hij prettig van structuur en niet te zwaar. Dit kan je natuurlijk aanpassen naar je eigen persoonlijk voorkeur. Bedenkt wel dat de pasta nog opzwelt tijdens het koken.
Bebloem de lap deeg en vouw het een paar keer dubbel. Leg het afgedekt weg zodat het niet te veel uitdroogt. Wees zorvuldig met bloemen anders plakt het deeg weer aan elkaar en dat is zonde van je werk. Voor tortellini mag het deeg niet te droog worden, anders plakt het niet meer aan elkaar.

 

Vouwen maar!

Neem een deeglap en snijd hem in gelijke vierkantjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Leg met een lepeltje een klein beetje vulling op elk vierkantje. Dit kan natuurlijk ook met een spuitzak als je een wat vloeibare vulling gebruikt. Hiermee ben je veel precieser.
Vouw de ene hoe naar de andere zodat er een driehoek onstaat. Vouw de bovenste punt van de driehoek naar je toe zodat er een soort mini loempia ontstaat. Vouw de twee laatste punten naar elkaar toe en druk ze op elkaar zodat de typische tortellini vorm onstaat.

 

Koken

Het koken is heel eenvoudig. Zorg dat je een grote pan met 2 liter kokend water klaar hebt staan waar één theelepel zout aan toe is gevoegd. Strooi de tortellini voorzichtig in het water zodat ze niet openbreken. De pasta is vrij snel klaar, afhankelijk van je vulling. Let op: het kookt heel snel over! Ga d'r vanuit dat als de pasta boven komt drijven dat de tortellini gaar is. Proef er voor de zekerheid eentje. De vulling moet gaar zijn en pasta moet "beetgaar" te zijn, oftewel el dente.

 

Opdienen

Giet de pasta af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Dien de pasta op op een voorverwarmd bord. Het nadeel is dat de pasta namelijk vrij snel afkoeld. Vergeet niet bij het overgieten van de saus éérst de kaas over de pasta te strooien en dan pas de saus. Hierdoor smelt de kaas goed en geeft het extra smaak af.

 

 

Bron: pastamaken.nl

Advertenties:

 

 

© 2022 PastaReceptenVandaag.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer - Links - Partners - Contact